ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΤΕΛ

Αθήνα  6  Δεκέμβρη  2017

 

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Μετά την έκδοση των με αρ. 1002 και 1006/2017 αποφάσεων του Αρείου Πάγου, τα ΚΤΕΛ καλούνται να καταβάλουν στους οδηγούς αναδρομικά το επίδομα άνευ εισπράκτορα από την παράνομη περικοπή του τον Ιούλιο του 2012.

Το ΚΤΕΛ επαρχίας Θηβών επιχειρεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του καλώντας κάθε εργαζόμενο να υποβάλει «υπεύθυνη δήλωση» με την οποία:

1. αναγνωρίζει ότι η απαίτησή του είναι μικρότερη από την πράγματι οφειλόμενη

2. παραιτείται από μεγάλο μέρος της απαίτησής του και από το σύνολο των τόκων υπερημερίας της πενταετίας

3. αποδέχεται τμηματική καταβολή του υπολοίπου της απαίτησης σε 9 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να είναι σαφές πότε ξεκινάει η τμηματική καταβολή και χωρίς καμία συνέπεια σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

Επιπροσθέτως, το ΚΤΕΛ  επαρχίας  Θηβών καλεί τους εργαζομένους να παραιτηθούν από μεγάλο μέρος των αξιώσεών τους με δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις, όχι δηλαδή με διμερή συμφωνία που θα δέσμευε το ΚΤΕΛ έστω για την καταβολή του ποσού που απομένει μετά την παραίτηση.

Το κυριότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση υπό την απειλή της απόλυσης, στην οποία ήδη ορισμένοι συνάδελφοί μας έχουν δυστυχώς ενδώσει.

Όπως είναι γνωστό, η παραίτηση από αξίωση δεδουλευμένων αποδοχών δεν είναι έγκυρη, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται υπό την ευθεία απειλή της απόλυσης.

Η αξίωση των εργαζομένων για καταβολή του επιδόματος άνευ εισπράκτορα, το οποίο αντιστοιχεί σε αμοιβή για την πρόσθετη εργασία που παρέχουν στα δρομολόγια που γίνονται χωρίς εισπράκτορα, είναι πλέον, μετά τις αποφάσεις 1002 και 1006/2017 αποφάσεις του Αρείου Πάγου, βεβαία και δεν υπάρχει αμφιβολία για τις πραγματικές και νομικές προϋποθέσεις γέννησης της ή για την έκταση και το ύψος της.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτε καν για έγκυρο συμβιβασμό, για διμερή δηλαδή συμφωνία κάθε εργαζόμενου με το ΚΤΕΛ επαρχίας Θηβών, εάν ο συμβιβασμός εμπεριέχει παραίτηση από μισθολογικές αξιώσεις.

Γνωστοποιούμε λοιπόν στο ΚΤΕΛ επαρχίας Θηβών, αλλά και σε όποιο άλλο ΚΤΕΛ ακολουθήσει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, ότι θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες Αρχές για τον πρωτοφανή εκβιασμό τους προς τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από μισθολογικές αξιώσεις.

Γνωστοποιούμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν και θα διεκδικήσουν ακέραια τα δικαιώματά τους για την καταβολή των αναδρομικών πενταετίας και καλό θα ήταν τα ΚΤΕΛ, αντί για τα προαναφερόμενα τεχνάσματα, να ασχολούνται με το πώς θα συγκεντρώσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να μην έρθουν οι μέτοχοί τους προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Όσο απερίσκεπτη ήταν η απόφασή τους να περικόψουν το επίδομα τον Ιούλιο του 2012, τόσο απερίσκεπτες είναι και οι τωρινές σπασμωδικές κινήσεις τους για να περιορίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, με τις οποίες δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο εκτός από το να διογκώνουν τις οφειλές τους απέναντι στους εργαζόμενους, σε βάρος των μετόχων τους.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το επίδομα άνευ εισπράκτορα.

Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα για να πετύχουμε την αναγνώριση της υποχρέωσης των ΚΤΕΛ να το καταβάλλουν, και δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας έως ότου όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας συμμορφωθούν πλήρως με τις με αρ. 1002 και 1006/2017 αποφάσεις του Αρείου Πάγου. 

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΥΠΟΥ